Hvad er det?
Pronering er betegnelsen for at du falder ind på foden også kaldet en funktionel platfod.
Pronering skyldes nedsat styrke i muskler der fastholder foden i sin stabile stilling.
Der kan også være skævheder i bækken hvis du udelukkende pronerer på den ene fod, eller nedsat styrke i balde/mavemuskulatur hvis du pronerer på begge fødder.
I visse tilfælde kan pronering opstå efter en skade, dette kan for eksempel være i gammel forstuvning af ankelen, en fibersprængning i baglåret eller en hofteskade.
Symptomer?
Pronering i sig selv giver sjældent symptomer eller smerter.
Dog er en kraftig pronering en risikofaktor for at udvikle, svangsenebetændelse, hallux valgus, hælspore, achillessene problemer, skinnebensbetændelse, pes anserinus tendinit (smerter på indersiden af knæet), løberknæ (Smerter på ydersiden af knæet), smerter på ydersiden af hoften, rygsmerter mm.
Min egen observation!
Jeg ser mange unge drenge og piger fra 10-14 års alderen med stor tendens til pronation.
Om de skal starte træningen allerede i den alder, eller om de automatisk vokser ud af pronationen ved jeg ikke.Hvis du er 18-20år eller ældre og fortsat har funktionel platfod eller pronerer bør dette trænes for at undgå problemer senere i livet.
Behandling?
Træning! Fokus med træning bør være at få foden op at stå i sin korrekte stilling. Dette involverer både træning af de svage muskler, men også træning der lærer hjernen og musklerne at arbejde sammen igen.Indlæg kan bruges som aflastning hvis du allerede har smerter. Hvis du dog ikke har smerter er specifik træning tilstrækkeligt.
Nederst i artiklen er 2 eksempler på øvelser imod pronering.
Prognose?
Prognosen afhænger af alder samt. De fleste kan træne sig ud af en pronation/funktionel platfod. Nogle skal dog anvende indlæg hvis de har en meget hypermobil fod eller en rigid fod.
Funktionel vs. strukturel platfod.
Den funktionelle platfod er en betegnelse for en fod fod med nedsat styrke, men som i hvile indtager sin korrekte stilling.Den strukturelle platfod er medfødt og kan ikke trænes op til at stå med en flot svang.
Man tester dette via Feiss Line eller blot ved at løfte storetåen når du står.
Hvis din svang løfter sig sammen med storetåen er der tale om en funktionel platfod/Pronation hvilket kan og bør trænes.
Skal jeg bruge sko med pronation?
Det korte svar er “nej”.
En pronationssko er betegnelsen for en sko hvor den yderste del af sålen enten er blødere eller lidt lavere end indersiden.
Dette betyder at du kommer til at gå mere på ydersiden af foden. På sigt vil du komme til at forværre din pronation, da din for automatisk søger kontakt til underlaget med trædepuden bag din storetå.
Sko med svangstøtte kan du dog trygt anvende, da dette hjælper foden op, uden ændre din ankelstilling.
Placer hælen på elastikken. Kør enden der vender væk fra dig selv ind over ankelen og placer den anden fod oven på for at holde den fast.
Bevæg foden ud som vist i videoen, således at svangen løfter sig.
Brug 2min på øvelsen dagligt.
Placer foden på en bog. Prøv at nu gulvet med trædepuden bag storetåen uden af du “taber” bagfoden/ falder ned i svangen.
Brug 2 min på øvelsen dagligt.
VORES SALON
Vesterbrogade 94, 1620 København V
+45 28 76 38 90
Kontakt@csj-fysioterapi.dk
Bestil tid til en personlig konsultation og få skræddersyet behandling, der passer til dine behov.